NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1 - Class 8 Science Chapter 1 - Crop Production and Management
NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1 - Class 8 Science Chapter 1 - Crop Production and Management 


If you are looking for NCERT solutions for Class 8 Science chapter 1 then you are at the right place. At cbsemirror.com you will get solutions that are well structured, comprehensive and easy to understand. We will also provide pdf of these solutions.


 

NCERT Solutions For Class 6 Science Chapter 2 - Class 6 Science Chapter 2

Class 8th Science NCERT book solutions are absolutely free. All solutions are prepared by cbsemirror.com's experienced team.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 1 gives knowledge on the Crop Production and Management. This NCERT Solution will help you get a comprehensive understanding of the concepts. Our goal is to help you in scoring good marks.

 

Subject

Science

Class

8

Chapter

Crop Production and Management

 

 

 

No.

Topics

1

Crop Production and Management

1.1

Agricultural Practices

1.2

Basic Practices of Crop Production

1.3

Preparation of Soil

1.4

Sowing

1.5

Adding Manure and Fertilisers

1.6

Irrigation

1.7

Protection from Weeds

1.8

Harvesting

1.9

Storage

1.10

Food from Animals

 


NCERT Textbook Solutions For Class 7 Science Chapter 1 - Exercise Answers

Class 8 Science Chapter 1


Question 1.

Select the correct word from the following list and fill in the blanks.

float, water, crop, nutrients, preparation

(a) The same kind of plants grown and cultivated on a large scale at a place is called _____

(b) The first step before growing crops is _______ of the soil.

(c) Damaged seeds would ______ on top of the water.

(d) For growing a crop, sufficient sunlight and ______ and ______ from the soil are essential.


Answer:

(a) The same kind of plants grown and cultivated on a large scale at a place is called a crop.

(b) The first step before growing crops is the preparation of the soil.

(c) Damaged seeds would float on top of the water.

(d) For growing a crop, sufficient sunlight and water and nutrients from the soil are essential.



Question 2.

Match items in column A with those in column B.

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1 - Class 8 Science Chapter 1 - Crop Production and Management




Answer:

(i) (e)

(ii) (d)

(iii) (b)

(iv) (c)


Question 3.

Give two examples of each.

(a) Kharif crop

(b) Rabi crop


Answer:

Kharif crops- Paddy, soybean, cotton, maize

Rabi crops- Wheat Gram, Pea Mustered



Question 4.

Write a paragraph in your own words on each of the following.

(a) Preparation of soil

(b) Sowing

(c) Weeding

(d) Threshing


Answer:

(a) Preparation of soil: Soil preparation is a necessary process before growing a crop. It involves tilling and loosening the soil. This helps the roots to penetrate deep in the soil. This is the first step in agriculture and allows roots to breathe easily.


(b) Sowing: Sowing is one of the most important process in crop production. First of all the better quality of seeds are selected. After the selection of good quality seeds, sowing done by seed drill or traditional method.


(c) Weeding: Many unwanted plants grown with the crops are known as weed. The process of removal of these plants is called weeding.


(d) Threshing: The process of separation of grain from chaff is known as threshing.



Question 5.

Explain how fertilizers are different from manure.

Answer:

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1 - Class 8 Science Chapter 1 - Crop Production and Management




Question 6.

What is irrigation? Describe two methods of irrigation that conserve water.


Answer: Irrigation is the artificial method of watering crops. The two types of irrigation that conserve water are:


a) Drip Irrigation: In this irrigation, the water goes drop by drop directly into the roots. This method of irrigation is very useful as it conserves the water and also helps in avoiding weeds.


(i) Sprinkler irrigation system: This irrigation system has an arrangement of vertical pipes with rotating nozzles on the top. It is more useful in the uneven and sandy land where sufficient water is not available.




Question 7.

If wheat is sown in the kharif season, what would happen? Discuss.

Answer: Wheat Crop is sown in winter. It requires less water and less temperature. In the kharif season wheat crops may get destroyed due to unfavorable conditions.

Kharif crops are sown in the rainy season that is completely different from winter.


Question 8.

Explain how soil gets affected by the continuous plantation of crops in a field.

Answer: Plants need certain nutrition for their growth just like human beings. They get all nutrition from the soil. Continuous plantation of crops makes the soil poorer in some nutrients.

The soil becomes infertile because the soil needs some time to replenish the nutrients.


Question 9.

What are the weeds? How can we control them?

Answer:
Every time when a crop is sown the unwanted plants which grow naturally along with the crop are called weeds. Weeds can be very dangerous for the crop. The growth of weeds can be reduced by many ways called weeding.

Tilling before sowing of crops helps in the uprooting and killing of weeds, which may then dry up and get mixed with the soil. Weeds are also controlled by using certain chemicals, called weedicides.


Question 10.

Arrange the following boxes in the proper order to make a flow chart of sugarcane crop production.

 

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1 - Class 8 Science Chapter 1 - Crop Production and Management


Answer: 

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1 - Class 8 Science Chapter 1 - Crop Production and Management




Question 11.

Complete the following word puzzle with the help of clues given below.
Down
1. Providing water to the crops.
2. Keeping crop grains for a long time under proper conditions.
5. Certain plants of the same kind are grown on a large scale.
Across
3. A machine used for cutting the matured crop.
4. A rabi crop that is also one of the pulses.
6. A process of separating the grain from the chaff.

 

Answer:

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter 1 - Class 8 Science Chapter 1 - Crop Production and Management

Post a Comment

Previous Post Next Post